Vraag over Tijdelijke Invullingen voor Cultuur in Gent

Mijn mondelinge vraag aan Schepen El -Bazioui in de Gemeenteraadscommissie over TIJDELIJKE INVULLINGEN & RUIMTE VOOR CULTUUR - (verslag via deze link)

---

We lazen in de pers dat 28 gebouwen van de Stad op dit moment leegstaan. Daar tegenover staat dat veel sociaal-culturele organisaties, gezelschappen en collectieven, maar ook individuele artiesten op zoek zijn naar ruimte om te creëren en te experimenteren. Die zoektocht naar ruimte staat onder druk, zeker in een stad die blijft groeien en gebukt gaat onder het fenomeen van gentrificatie.

De stad heeft al heel wat ervaring met het tijdelijke invullen van braakliggende terreinen en leegstaande gebouwen en moedigt dit ook aan. Zo staat er een stappenplan op de website van Stad Gent, kunnen mensen een online aanvraag indienen om tijdelijk gebruik te mogen maken van een gebouw en kunnen ze daarbij ook een aanvraag indienen voor een subsidie uit het Fonds Tijdelijke Invulling. Dat is alvast een stap in de goede richting.

Ook de cultuursector bleef niet bij de pakken zitten en verenigde de kennis van tijdelijke invulling in het Platform rond de Arsenaalsite. Helaas onderschreef de projectontwikkelaar op die site de doelstelling tot het delen van ruimte niet.

Natuurlijk zijn ook niet alle gebouwen geschikt om een tijdelijke invulling aan te geven, maar om enerzijds het probleem van leegstand verder aan te pakken en anderzijds tegemoet te komen aan de vraag naar ruimte, stel ik graag volgende vragen:

Welke van de 28 gebouwen komen in aanmerking voor een tijdelijke invulling?

Op welke manier worden leegstaande gebouwen van de stad gescreend op hun potentieel voor een tijdelijke invulling in afwachting van een herbestemming? Naar welke factoren wordt er gekeken?

Worden er vanuit de Stad gebouwen met potentieel gesignaleerd bij verenigingen of buurtcomités om zo tot een snellere invulling te komen? Hoe gebeurt dit op een democratische manier waardoor het niet steeds dezelfde organisaties zijn die kunnen intekenen? Ziet de schepen ruimte voor verbeteringen van het bestaande systeem?

Enkele jaren geleden organiseerde de stad een Matchmaking Ruimte met de Dienst Economie, Beleidparticipatie en Cultuur dat zeer gesmaakt werd door de sector. Wordt dit initiatief hernomen?

Is er al een overleg met Gents Kunstenoverleg en Cultuurplatform Arsenaalsite ingepland omtrent deze problematiek?

Kan het initiatief OpenCreatives.Gent, dat gebruikt wordt voor mapping van ruimte, mogelijks een oplossing bieden? Bent u bekend met het initiatief?

Wordt deze problematiek ook besproken met uw collega-schepenen van Cultuur, Sport en Jeugd en bij uitbreiding de schepenen van stadsontwikkeling en wonen? En is er op het niveau van de diensten afstemming om het vraagstuk rond ruimte aan te pakken? Net als met het Team Stadsbouwmeester?

Volgende
Volgende

Mijn speech op 1 mei: Feest van de Arbeid